woning-verhuren-kind

Woning met voordeel verhuren aan uw kind

Studeren is al duur genoeg en huisvesting is niet altijd gemakkelijk, zeker niet in deze tijd! Nu komt het vaker voor dat ouders een huis kopen om deze te verhuren aan hun kind. Hoe werkt dit precies, welk wederzijds voordeel zit eraan en kunt u de fiscus een deel van de rekening laten betalen? Kortom, een woning kopen voor uw kind? Waar moet u dan allemaal op letten? 

Verhuur woning aan uw kind

Als u als ouder de nodige financiële ruimte heeft, kunt u overwegen een woning te kopen voor uw zoon of dochter en deze aan hem of haar te verhuren. Tip.  Vooral als u anders toch opdraait voor de huisvestingskosten, is dit vaak een voordeligere optie. Met name omdat er recht bestaat op huurtoeslag. Zorg wel dat u altijd een reële huur aan uw kind berekent.

Voorwaarden huurtoeslag. Verhuurt u een woning of appartement aan uw kind, dan bestaat er in beginsel recht op huurtoeslag. Uw kind moet dan minstens 18 jaar oud zijn, een huurcontract hebben getekend en een woning hebben met eigen woon(slaap)kamer, keuken en wc. Ook moet uw kind ingeschreven staan op het betreffende adres en de Nederlandse nationaliteit hebben of een verblijfsvergunning, net als zijn of haar eventuele toeslagpartner.

Huur en leeftijd. Is uw kind tussen de 18 en 23 jaar, dan mag de huur niet meer bedragen dan € 442,46 (voor 2021). Is uw kind 23 jaar of ouder, dan geldt dat de maximale huur in 2021 € 752,33 mag zijn.

Ook mag het inkomen van uw kind niet te hoog zijn. Hoe hoger het inkomen is, hoe minder huurtoeslag er toebedeeld wordt. Het kan ook zijn dat het inkomen te hoog is om huurtoeslag te krijgen.

Hoe hoog het inkomen mag zijn, hangt af van de huur, de leeftijd en de samenstelling van het huishouden. Het gaat om het totale inkomen dat uw kind in een jaar verdient. U kunt een proefberekening doen bij de Belastingdienst

Tenslotte mag uw kind over maximaal € 31.340,- aan vermogen beschikken in 2021, samen met een toeslagpartner is dit maximaal € 62.680,- voor 2021.

Hoeveel huurtoeslag?

Of uw kind huurtoeslag krijgt en hoeveel, hangt af van de huurprijs, zijn inkomen, zijn leeftijd en woonsituatie.U kunt een proefberekening doen bij de Belastingdienst.

Minder belasting box 3

En bij u als verhuurder? De huur is bij u niet belast, maar de woning is wel belast in box 3. Afhankelijk van de omvang van uw vermogen betaalt u maximaal 1,614% over de waarde van de woning. Daarbij mag u een correctie aanbrengen vanwege de verhuurde staat. 

Terugschenken. Drukt de huur nog te veel op het budget, overweeg in dat geval niet de huur te verlagen, maar schenk de huur dan liever geheel of gedeeltelijk terug. Zodoende blijft de maximale huurtoeslag behouden en bovendien betaalt uw kind pas boven € 6.604,- (in 2021) schenkbelasting. Zorg dat u de schenking altijd apart houdt van de huurbetaling.

Vragen?

Kom in contact

8 reacties op “Woning met voordeel verhuren aan uw kind”

 1. Nic van der Riet

  Dank voor deze informatie.
  Duidelijk.
  Graag de meest recente informatie voor 2021.
  Dank u

 2. K. van der Steen

  We hebben een vraag betreffende huurtoeslag voor studerend kind. Ons studerend kind woont in een studio (deel van onze eigen woning) met eigen opgang, keuken, woonkamer, slaapkamer en heeft een eigen toilet op de gang. Kan ons kind hiervoor huursubsidie aanvragen als wij haar officieel huur gaan vragen? Het betreft namelijk niet een door ons gekocht appartement zoals in het voorbeeld door u omschreven. Wij hebben een deel van ons huis aangepast zodat zij een zelfstandige studio heeft.

 3. L.S. !
  Kan een eigenaar van een pand / appartement dit bezit verhuren voor een huursom die lager is dan de gemiddelde marktwaarde? Bv. de marktwaarde ligt rondom de 2000,- pm., hij wil verhuren voor bv. 11 à 1300,-. Hij doet dit uit sociale bewogenheid en wil op deze manier iets terug doen voor de maatschappij. Hij zelf heeft het niet nodig. En dit niet aan eigen familie of kinderen. De vraag is moet nu de huurder rekening houden met een aanslag vanwege genoten “huurkorting”? (“Schenking).
  Dit zou mij enigszins verbazen omdat ik nog nooit heb meegemaakt dat de belastingdienst vraagt naar de huursom die iemand betaalt.

 4. Beide huurprijzen, zowel de marktwaarde ad. € 2.000 als het gevraagde ad. € 1.100-1.200 vallen boven de sociale huurgrens ad. 752,33 per maand (2021). Indien er een huur wordt gevraagd onder de sociale huurgrens dan dient er gewerkt te worden met een puntensysteem. Dit is voor dit geval niet aan de orde.

 5. Beste,
  De studio of appartement moet een eigen huisnummer hebben, anders gaat het niet op.

 6. Beste ls.,

  Wij overwegen tweede woning te kopen voor onszelf i.v.m verkorten woon-werkverkeer en tijd. Mogelijk zou een korte periode (half jaar) ons kind deze woning zelf volledig gebruiken voor studie.
  Daarna wordt de woning weer door ons gebruikt.
  Vraag:
  Is het mogelijk dat het kind (19 jaar) gedurende deze periode de woning van ons huurt (huurcontract) en dan huursubsidie kan aanvragen?

 7. Dank voor de informatie. Ik heb een huis gekocht waar mijn beide dochters (19 en 20jr) wonen.

  Wanneer ik de berekening uitvoer bij de belastingdienst komen zij alleen in aanmerking voor huursubsidie als ik een huurprijs vraag de ligt onder de 442,00. Is het ook mogelijk om 2 afzonderlijke huurcontracten op te stellen zodat ik 2 keer huursubsidie kan aanvragen? Of is dit niet mogelijk omdat het 1 huis betreft met 1 badkamer en 1 opgang?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.