Nog iets aan te schaffen tot eind 2017?

Investeren of nog kosten maken? Een ieder jaar terugkerende vraag die voor de belastingleek best lastig is. Hoe maakt u een fiscaal voordelige keuze?

Fiscaal voordelig. In beginsel is het voordelig zo veel mogelijk uitgaven als bedrijfskosten aan te merken. Bedrijfskosten mag u immers meteen van de winst aftrekken. Aan de andere kant kunnen investeringen investeringsaftrek opleveren. Let op. Investeert u in bedrijfsmiddelen vanaf € 450,- exclusief btw? Dan mag u deze kosten niet in één keer van de winst aftrekken. Hierover dient u af te schrijven.

Let op. Als u vrijgesteld bent van btw, geldt € 450,- inclusief btw.

Meerdere kleine investeringen. Soms kunnen meerdere kleine investeringen samen één bedrijfsmiddel vormen. Dit is het geval als de investeringen met elkaar samenhangen en aan elkaar dienstbaar zijn. Er is dan fiscaal gezien sprake van een complex van bedrijfsmiddelen.

Voorbeeld aanschaffingen 2017 Aanschafwaarde excl. btw
Laptop €    650,-
Printer €    225,-
Reserveaccu €    125,-
Laptoptas €      75,-
Muis €      35,-
Totaal €  1.110,-

U heeft de keuze. U mag bovenstaande zaken zien als één investering. U mag er echter ook voor kiezen om de kosten van de printer, reserveaccu, laptoptas en muis meteen van de winst af te trekken.

Wanneer kiest u wat? Komt u dit jaar niet boven de € 2.300,- uit aan investeringen? Dan heeft u sowieso geen recht op de Kleinschaligheidsinvesteringsaftrek van maximaal 28%. Dan is het voordeliger om dergelijke uitgaven direct van de winst af te trekken. Hetzelfde geldt als u dit jaar boven de € 56.192,- aan investeringen uitkomt. Boven dit bedrag tot en met € 104.059,- heeft u namelijk geen recht meer op de maximale 28%, maar op een vaste aftrek van € 15.734,-.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.