Verlies op zakelijk uitgeleend geld aftrekbaar?

U verstrekt als IB-ondernemer een collega vanuit uw onderneming een lening. Helaas lopen de zaken minder voorspoedig dan gedacht en u kunt naar uw centen fluiten. Levert dit een fiscale aftrek op en zo ja, onder welke voorwaarden?

Het komt nogal eens voor dat ondernemers elkaar geld lenen. U heeft het momenteel toch niet nodig en het levert een aardige rente op, die in ieder geval een stuk hoger ligt dan de rente die u tegenwoordig bij de bank krijgt. Maar wat nu als het onverhoopt fout gaat? U bent uw centen kwijt, maar kunt u uw verlies aftrekken van de winst? Wat vond de rechter hiervan?

Lening uit ondernemingsvermogen?

Gebruikelijk in uw bedrijf? Een dergelijke lening mag u niet snel als ondernemingsvermogen aanmerken. Dat mag alleen als het uitlenen van geld tot uw normale bedrijfsactiviteiten behoort. Als u dus vaker geld zakelijk uitleent, kan een lening wel tot het ondernemingsvermogen behoren, anders niet. Alleen als een lening tot het ondernemingsvermogen behoort, is een verlies aftrekbaar als de lening niet terugbetaald wordt.

Voorwaarden. Als een lening tot uw ondernemingsvermogen kan behoren, moet ook uit uw administratie blijken dat dit de bedoeling is. De lening moet dus op uw balans staan, de rente moet u tot de winst rekenen en u moet de lening niet vermelden als schuld in box 3. Ook moeten er zakelijke voorwaarden rond de lening zijn, zoals een reële rente, onderpand en aflossingsschema.

Niet uw normale bedrijfsactiviteit?

Tijdelijk overtollige middelen. Als het uitlenen van geld niet tot uw normale bedrijfsactiviteiten behoort, kan een lening toch ondernemingsvermogen zijn als het gaat om tijdelijk overtollige liquide middelen. Geld dus dat u tijdelijk ‘over heeft’, maar dat u te zijner tijd weer nodig heeft in uw onderneming. U moet uw geld dan op een zodanige wijze hebben aangewend dat redelijkerwijze moet worden aangenomen dat de belegde middelen tijdig weer in de onderneming zullen zijn. Risicovolle beleggingen en leningen die pas na langere tijd zullen worden afgelost, behoren hier dus niet toe. De fiscus zal zulke leningen en beleggingen als privé aanmerken. Ze vallen daardoor in box 3 en verliezen zijn dan niet aftrekbaar.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.