Btw-aftrek zonder ‘perfecte’ factuur?

Of het nu 6 of 8% btw wordt, de aftrek ervan moet u vooral niet zien kwijt te raken. Waar moeten uw binnenkomende nota’s aan voldoen?

Wat is het risico?

Ook voor u als afnemer brengt het risico’s met zich mee als er geen juiste inkoopfactuur in uw administratie aanwezig is. Als die inkoopfactuur niet voldoet aan de normale of vereenvoudigde factuurvereisten, dan kan de fiscus een streep zetten door de aftrek van de daarop vermelde btw.

Uitzonderingen


Brandstofbonnen. Om de btw op brandstofbonnen te kunnen aftrekken, moet u bewijzen dat u de afnemer bent, door bijvoorbeeld te betalen met pinpas, creditcard of tankpas. Hierdoor is de betaling herleidbaar naar u als afnemer en voorkomt u discussies met de Belastingdienst. Voor brandstofbonnen geldt dat deze ook boven de grens van € 100,- op basis van een kassabon acceptabel zijn. Wel moet de betaling gedaan zijn met uw bankpas, creditcard of tankpas.

Vervoersbewijzen. Het vervoersbewijs van personenvervoer per trein, tram, bus of taxi, geldt als factuur. U mag 6/106 deel van het bedrag wat op het vervoersbewijs staat als btw in vooraftrek in mindering brengen. Als het vervoersbewijs volledig betrekking heeft op regulier woon-werkverkeer, dan is de btw niet aftrekbaar omdat het als privé gezien wordt.

Termijnbetalingen. De btw op termijnbetalingen, bijvoorbeeld van de energiemaatschappij, mag u als vooraftrek in mindering brengen mits u voorschotnota’s ontvangt of de btw op het bankafschrift of de acceptgiro vermeld wordt.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.