reiskosten-ov

Reiskostenvergoedingen in 2021

Voor 2020 mogen de vaste reiskostenvergoedingen door blijven lopen, ook al werken nu de meeste mensen zoveel mogelijk thuis. Per 1 januari 2021 wordt dit anders. Thuiswerkdagen mogen dan niet langer als kantoordagen worden aangemerkt en dit heeft impact op de reiskostenvergoedingen.

36-weken of 128-dagen-eis

Reiskostenvergoedingen voor thuiswerkdagen zijn vanaf 1 januari 2021 niet meer mogelijk. Alleen daadwerkelijke reisdagen mogen nog belastingvrij vergoed worden tot een bedrag van maximaal 19 cent per kilometer. Meer vergoeden mag ook, maar over het meerdere moeten wel loonheffingen worden ingehouden. Voor veel werknemers betekent dit geen vaste reiskostenvergoeding meer. Om in aanmerking te komen voor een vaste reiskostenvergoeding moet worden voldaan aan de 36-weken of 128-dagen-eis. Alleen als de werknemer 36 weken per jaar of 128 dagen per jaar naar een vaste werkplek reist, mag een vaste reiskostenvergoeding worden betaald. Voldoet de werknemer niet aan deze eis? Dan zal op basis van declaratie of nacalculatie moeten worden vergoed.

Thuiswerkvergoeding

Of er volgend jaar een thuiswerkvergoeding komt, is nog niets over bekend. Als werknemer kun je dit niet afdwingen bij je werkgever, dus ben je aangewezen op de coulance van je werkgever of de afspraken in een CAO.

Vragen?

Stel ze aan onze adviseurs