koffie-bon

Optimale aftrek gemengde kosten

Als ondernemer mag je al je zakelijke kosten aftrekken van de winst. Gemengde kosten vormen hierop een uitzondering. Deze zijn namelijk maar beperkt aftrekbaar, omdat je hier privé ook een voordeel van hebt. Naast gedeeltelijk aftrekken, mag je ook kiezen voor een vast, niet-aftrekbaar bedrag. Wanneer is dit voordeliger en waar hangt dit van af? Wat is er gewijzigd vergeleken met vorig jaar? Welke keuze maak jij voor dit jaar? In dit artikel helpen we je op weg in de gemengde kosten.

Wat zijn gemengde kosten?

Gemengde kosten die beperkt aftrekbaar zijn, zijn de kosten van:

  • voedsel, drank en genotmiddelen;
  • representatie, daaronder vallen recepties, feestelijke bijeenkomsten en vermaak;
  • congressen, seminars, symposia, excursies, studiereizen e.d.

Hoeveel aftrek gemengde kosten? 

De hiervoor genoemde kosten zijn maar deels aftrekbaar. Voor ondernemers waarvan de winst belast is in de inkomstenbelasting, zoals de eenmanszaak en de Vof, is de aftrek beperkt tot 80%. Voor ondernemingen waarvan de winst belast is met vennootschapsbelasting, zoals de BV, is de aftrek beperkt tot 73,5% van de kosten.

Keuze voor vast bedrag

Zoals gezegd, je mag dus ook kiezen om alle gemengde kosten gewoon volledig in aftrek te brengen en in plaats van de procentuele aftrekbeperking te kiezen voor een vast bedrag. Voor ondernemers in de inkomstenbelasting is dit vaste bedrag voor het jaar 2020 bepaald op €4.700,-. Voor ondernemers in de vennootschapsbelasting geldt dit vaste bedrag ook, tenzij 0,4% van de loonsom een hoger bedrag oplevert. In dat geval moet u uitgaan van 0,4% van de loonsom.

Omslagpunt IB-ondernemer

Je wilt natuurlijk kiezen voor de voordeligste optie. Voor de inkomstenbelasting is dit makkelijk te berekenen. Je kiest namelijk voor het vaste bedrag van €4.700 als dit voordeliger is dan wanneer je slechts 80% van alle gemengde kosten mag aftrekken. Het omslagpunt hiervoor ligt bij €23.500 ligt. Geef je in 2020 meer dan €23.500 uit aan gemengde kosten, dan kies je voor het vaste, niet-aftrekbare bedrag van €4.700. Geef je minder uit aan dergelijke kosten, dan trekt u van alle uitgaven slechts 80% af.

Vragen?

Stel ze aan onze adviseurs