werkruimte-thuis-aftrekbaar

Is mijn werkruimte thuis aftrekbaar?

Veel ondernemers werken deels of zelfs helemaal vanuit huis. In sommige gevallen mag je de kosten voor je werkruimte of kantoor van de winst aftrekken. Om te bepalen of je werkruimte thuis aftrekbaar van de winst is, moet deze aan een aantal voorwaarden voldoen. We leggen het je uit.

Zelfstandige werkruimte

Als eerste kan dit alleen als het huis in je eigendom is, een koophuis dus. Daarbij moet de werkruimte zelfstandig zijn, met een eigen opgang en een eigen sanitair. De regel is dat je de ruimte ook aan een derde zou moeten kunnen verhuren. Zo niet? Dan is aftrek niet mogelijk.

Inkomenseis

Naast dat er vastgesteld moet worden of de werkruimte zelfstandig is, is er ook nog een inkomenseis. Deze inkomenseis stelt dat je wel voldoende inkomen uit de werkruimte moet verdienen. Om aan de inkomenseis te voldoen is het van belang om eerst vast te stellen of je elders ook nog een werkruimte hebt.

Elders nog een werkruimte?

Is dit het geval, heb je bijvoorbeeld ook nog een apart bedrijfspand met een werkkamer, dan moet je minstens 70% van de winst en eventuele overige inkomsten uit werk, in de werkruimte verdienen.

Heb je elders geen werkruimte? Dan moet je minstens 70% van je winst en overige inkomsten uit werk, inclusief AOW en pensioen, in of vanuit de werkruimte verdienen. Ook moet je minstens 30% van deze inkomsten in de werkruimte verdienen. Voldoe je niet aan deze eisen, dan heb je geen recht op aftrek.

Werkruimte aftrekbaar, maar hoeveel?

Als je aan alle voorwaarden voldoet, is de werkruimte aftrekbaar van de winst. Hoeveel je af mag trekken hangt af van weer een aantal factoren.

Keuzevermogen: zakelijk of privé

Als eerste spreek je bij een werkruimte van keuzevermogen als je deze meer dan 10% en niet meer dan 90% zakelijk gebruikt. In dit geval heb je de keuze om de werkruimte dan wel als privévermogen of als zakelijk/ondernemingsvermogen aan te merken.

Werkruimte als ondernemingsvermogen

Kies je ervoor om de werkruimte als ondernemingsvermogen aan te merken, dan dien je ook af te schrijven over dit bedrag. Zaken als inrichting, onderhoudskosten, schilder- en behangwerk en kosten voor gas, water en licht zijn allemaal aftrekbaar. Belangrijk om te weten is dat bij verkoop van de woning, eventuele overwaarde als boekwinst geschreven wordt voor de onderneming. Dit is ook direct de reden waarom ondernemers kiezen om de werkruimte als privévermogen aan te merken.

Werkruimte als privévermogen

Besluit je de werkruimte als privévermogen aan te merken, dan kun je een deel van de kosten aftrekken. Deze aftrek is een percentage van de WOZ-waarde van de werkruimte en afhankelijk van de belastingheffing over het totale vermogen in box 3. Dit is geen vast percentage, maar afhankelijk van de omvang van het vermogen, waarbij wordt gerekend met een oplopend forfaitair rendement.

Als de werkruimte als privévermogen wordt aangerekend, moet je aan je onderneming huur vragen. Deze huur komt op de winst- en verliesrekening, is btw-vrij en dient marktconform te zijn.

De werkruimte behoort overigens ook in box 3 en niet in box 1. Dit betekent dat een deel van de hypothecaire schuld ook wordt opgevoerd in box 3 en dat je daarvoor dus ook geen hypotheekrente meer voor ontvangt.

Naast de hiervoor berekende aftrek mag je in deze situatie ook bijkomende kosten van de werkruimte aftrekken. Denk hierbij aan energiekosten, behang- en schilderwerk, stoffering en aanwezige inventaris.

Vragen of meer weten? Kom in contact met onze adviseurs. Neem contact op