urenadministratie

Versoepeling fiscale urencritirium voor ZZP’ers

Door corona is het fiscale urencriterium van minimaal 1.225 uur per jaar aanzienlijk versoepeld. Hoe ziet dat criterium er voor de periode 1 maart t/m 31 mei 2020 uit?

Versoepeling urencriterium

Om voor bepaalde ondernemersfaciliteiten, zoals de zelfstandigenaftrek, meewerkaftrek en oudedagsreserve, in aanmerking te komen, moet je voldoen aan het urencriterium. Dat houdt in dat je ten minste 1225 uren per kalenderjaar besteedt aan werkzaamheden voor je onderneming. Door de coronacrisis kun je hier in 2020 misschien niet aan voldoen. En dan zou je niet meer gebruik mogen maken van deze aftrekposten.

Versoepeling urencriterium

Om hierin tegemoet te komen heeft kabinet op 24 april 2020 een versoepeling van het urencriterium aangekondigd. Je mag nu voor de periode van 1 maart t/m 31 mei 2020 ervan uitgaan dat je minstens 24 uur per week aan uw bedrijf hebt besteed, ook als je door de coronacrisis gedurende deze periode geen of minder uren aan uw bedrijf heeft besteed.

Arbeidsongeschikt?

Bent u (deels) arbeidsongeschikt? Dan geldt er om voor de startersaftrek voor arbeidsongeschiktheid in aanmerking te komen een urencriterium van 800 uur per kalenderjaar. In dat geval mag je er voor je aangifte inkomstenbelasting van uitgaan dat u in die periode ten minste 16 uur per week aan uw onderneming hebt besteed. Ook als je door de coronacrisis gedurende deze periode geen of minder uren aan uw onderneming heeft besteed.

Seizoensgebonden ondernemers

Voor seizoensgebonden ondernemers wordt er een aanvullende regeling getroffen als de piek van de werkzaamheden in de periode 1 maart t/m 31 mei 2020 valt. Om ook hierin tegemoet te komen, mogen seizoensgebonden ondernemers uitgaan van hetzelfde aantal uren als in de piekperiode van 2019. Deze uren moeten wel aannemelijk gemaakt worden.

Urenadministratie bijhouden

Houd ook in de versoepelingsperiode je urenadministratie bij. Zo tellen niet alleen de declarabele uren mee voor het urencriterium, maar ook de niet-declarabele uren, zoals de uren die u besteedt aan bijvoorbeeld het bijwerken van je administratie en website.

Vragen over de versoepeling van het urencriterium of één van de andere maatregelen uit het Noodpakket 2.0? Vraag het onze adviseurs.

 

Neem contact op