auto van de zaak op vakantie

Met de auto van de zaak op vakantie?

Stel, u reist met uw gezin binnenkort af naar het zuiden van Spanje en Portugal. U neemt daarvoor de zakenauto: betrouwbaar en comfortabel. Zijn autokosten onderweg nu privékosten of evengoed zakelijke kosten?

Vakantietijd. De vakantietijd breekt weer aan. Gaat u met de auto van de zaak op vakantie? Dan zijn de hiermee gepaarde uitgaven zakelijk en dus ook zakelijk aftrekbaar. Waar moet u wel op letten en wat moet u vooral niet vergeten?

Autokosten tijdens de vakantie

Brandstof, tol, reparatie … Brandstofkosten, tolkosten, onderhoudskosten en reparatiekosten van uw zakelijke auto die u tijdens uw vakantie maakt, zijn in principe aftrekbaar van de winst. U krijgt immers jaarlijks al een inkomensbijtelling over het privĂ©gebruik van de auto van de zaak. Alle kosten die u onderweg maakt, zijn dus in principe aftrekbaar en dat geldt ook als de kosten in het buitenland gemaakt zijn. Let op. U moet de gemaakte kosten wel kunnen bewijzen. Bewaar dus benzinebonnen, toltickets, facturen van onderhoud en reparaties, bonnen van parkeergelden, e.d.

PrivĂ© betaald? Autokosten die u privĂ© betaalt en later niet aftrekt van de winst, mag u in mindering brengen op de bijtelling. U dient deze kosten wel te bewijzen. Het voordeel kan daarbij nooit lager worden dan nul.

Veel privégebruik?

Vakantieaddertje … U moet er wel rekening mee houden dat heel veel privĂ©gebruik van de zakelijke auto kan leiden tot een hogere bijtelling dan u gewend bent. Dit is het geval als de waarde van het privĂ©gebruik meer bedraagt dan de bijtelling. De Belastingdienst moet wel aan kunnen tonen (via bonnen, nota’s, etc.) dat de bijtelling te laag is ten opzichte van het voordeel dat u geniet vanwege het privĂ©gebruik.

En de betaalde btw?

Nederlandse btw? De btw op de kosten van uw zakenauto is aftrekbaar, zelfs als het facturen tijdens de vakantie betreft. Aan het einde van het jaar moet u wel een percentage van de cataloguswaarde van uw auto als privĂ©onttrekking voor de btw in aanmerking nemen. Standaard moet u rekening houden met een correctie van 2,7% van de cataloguswaarde. Voor privĂ©gebruik later dan vier jaar na het jaar waarin u de auto in gebruik heeft genomen, gaat u uit van 1,5%. Dit percentage geldt ook voor auto’s waarvan u de btw bij aanschaf niet verrekend heeft, bijvoorbeeld omdat u deze van een particulier heeft gekocht.

Tip. U mag voor de btw-correctie vanwege privĂ©gebruik ook uitgaan van het werkelijke privĂ©gebruik, maar dit zult u dan met een kilometeradministratie moeten bewijzen. Woon-werkverkeer moet u daarbij (voor de btw) als privĂ© aanmerken.

Buitenlandse btw? Als u btw-ondernemer bent en u in een ander EU-land btw (meer dan € 50 per jaar) heeft betaald, dan kunt u deze btw via de Nederlandse fiscus onder bepaalde voorwaarden terugvragen via: https://eubtw.belastingdienst.nl/netpLet op.Gaat het om btw op brandstof, dan geldt in de meeste landen dat u vanaf € 250 excl. btw aan brandstofbonnen, de bonnen (kopieĂ«n) moet meesturen. Voor andere diensten en goederen is die drempel vaak € 1.000.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.