Starten als zzp’er in de bouw

U heeft een aantal leuke klussen in gedachten. Misschien heeft u zelfs al een paar potentiële klanten. Badkamer verbouwen, aanbouw plaatsen, een grote schilderklus doen. Welke zaken moet u regelen voordat u begint? Ga voordat u start als zzp’er in de bouw goed na of u wel echt zelfstandig bent. Let er ook op dat er een aantal bedrijfstakken zijn met verplichte pensioenfondsen.

Bekijk of u zelfstandig bent of toch in loondienst

Stel: u gaat aan de slag voor uw oude werkgever. Maar nu als zzp’er. Uw opdrachten krijgt u van uw oude baas. Wat maakt u een zzp’er en wanneer is er sprake van een schijnzelfstandigheid? De Belastingdienst beoordeelt uw situatie op basis van verschillende criteria.

Schrijf u in bij de Kamer van Koophandel (KvK)

U moet uw bedrijf inschrijven in het Handelsregister van de KvK. De KvK zorgt gelijk voor uw aanmelding bij de Belastingdienst. U krijgt dus ook meteen een btw-nummer. De inschrijving kost eenmalig € 50,-.

Bereken hoeveel geld u nodig heeft

Als zzp’er in de bouw heeft u vaak geld nodig om te kunnen starten. Bijvoorbeeld voor gereedschap of om uw bedrijfsbus te leasen of kopen. Maar denk ook aan kantoorartikelen of een boekhoudpakket. Bekijk welke mogelijkheden u heeft voor de financiering van uw bedrijf.

Regel uw administratie en belastingen

Als zzp’er krijgt u te maken met de Belastingdienst. Zo moet u verschillende belastingen betalen, zoals omzetbelasting (btw) en inkomstenbelasting. Bent u ondernemer voor de inkomstenbelasting ? Dan kunt u bij uw aangifte gebruikmaken van aftrekposten en fiscale regelingen. U betaalt dan minder belasting. De Belastingdienst stelt ook eisen aan uw administratie en wat u op uw rekeningen zet.

Kijk of u moet deelnemen aan een pensioenfonds

In een groot aantal bedrijfstakken bestaat voor personeel een verplicht bedrijfstakpensioenfonds. Bent u ondernemer in één van de volgende bedrijfstakken? Dan is deelname aan het bedrijfstakpensioenfonds ook voor u verplicht:

Uurloon, offerte, contracten en algemene voorwaarden

Ook het binnenhalen van opdrachten hoort bij ondernemen. Vaak vragen mogelijke klanten om een offerte. En ze willen natuurlijk ook weten hoeveel u vraagt per uur. Als de opdracht binnen is, komt er soms ook papierwerk bij kijken als u een contract opstelt. Door algemene voorwaarden te gebruiken, kunt u problemen met klanten en leveranciers voorkomen.

Dek het risico voor uw onderneming af

U kunt op meer manieren de risico’s voor uw bedrijf beperken. Wat als u tijdens een klus per ongeluk een kostbare vaas omstoot? Of u valt van uw ladder en breekt een been? Als ondernemer in de bouw kunt u een aantal verzekeringen afsluiten. Voor de verzekering van uw arbeidsongeschiktheid kun u ook een broodfonds overwegen.

 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.