Verhoging BTW van 6% naar 21%

Het kabinet overweegt een verhoging van het btw-tarief van 6 procent naar 21 procent voor goederen die niet tot de primaire levensbehoeften worden gerekend. Ruim 22 procent van de goederen die consumenten kopen vallen onder het lage btw-tarief. Daaronder valt ongeveer 6.4 procent onder producten die niet onder de primaire levensbehoeften worden gerekend.

Voorbeelden van diensten en producten die onder de eventuele verhoging gaan vallen zijn bouwdiensten, een reparatie door de fietsenmaker, een bioscoopbezoek en bloemen. Mogelijk gaat hier ook het openbaar vervoer onder vallen. Voedsel en niet-alcoholische dranken worden nog steeds onder primaire levensmiddelen geschaard. Deze producten blijven dus ook onder het 6 procent btw-tarief vallen.

De hogere BTW-tarief zou gaan gelden voor:BTW-300x200

-Openbaar vervoer
-Taxi
-Fietsenmaker
-Schoenmaker
-Kapper
-Kledingreparateur
-Verbouwen of herstellen van woningen
-Schilder
-Stukadoor
-Behanger
-Hovenier
-Camping- en hotelhouder
-Verhuurder van vakantiehuizen
-Circussen, dierentuinen, kermisattracties, sportwedstrijden, attractieparken, musea, bioscopen, podiumoptredens
-Optredende kunstenaars (dans, muziek, cabaret, toneel, film)
-Boeken, tijdschriften, kranten, brochures, schoolboeken
-Geneesmiddelen
-Agrarische goederen (o.a. veevoer, zaden, stro)
-Kunstvoorwerpen geïmporteerd uit niet-EU-landen

Echter klinken uit de Tweede Kamer nu berichten dat de partijen niet op één lijn zitten. Het kabinet moet samenwerken met de oppositiepartijen. Alexander Pechtold van D66 gaf aan dat de standpunten van de partijen te ver uit elkaar lagen en er te weinig ruimte was om nieuwe banen te creëren. Daarnaast lukte het niet om overeenstemming te bereiken over een uitgebreide hervorming van het belastingstelsel. Het vastlopen van deze onderhandelingen heeft volgens staatssecretaris Wiebes van Financiën echter geen gevolgen voor de voorgestelde lastenverlichtingen van € 5 miljard. Het is nu afwachten welke stappen het kabinet verder gaat nemen.

Tegenover de verhoging van de BTW komt er wel lastenverlaging voor de lage en middeninkomens. Het zou gaan om 5 miljard euro.

Op dit moment is het nog onduidelijk of het kabinet de BTW gaat verhogen.

De eventuele verhoging heeft consequenties voor bedrijven. Ondernemers moeten kijken of ze de prijzen doorberekenen aan de klanten. JWE Administratie en Advies kan ondernemingen helpen en van advies voorzien.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.