btw correctie prive gebruik auto

BTW-correctie voor privégebruik auto van de zaak

 

Dat je bijtelling moet betalen als je de auto van de zaak ook privé gebruikt, dat wist je al. Maar dit is niet het enige. Als het gaat om de btw-aftrek moet je een correctie maken voor privégebruik. De btw over privé gebruik van de auto is niet aftrekbaar. Alleen de zakelijke btw mag verrekend worden.

BTW-correctie voor privégebruik auto

In beginsel wordt 2,7% van de cataloguswaarde van de auto aangehouden als btw-correctie. Let wel, dit moet je zelf aangeven en als dit niet gedaan is in de laatste btw-aangifte van 2019, moet dit worden verrekend in een suppletieaangifte. Hoe je dat doet, lees je terug in dit artikel

Marge en auto’s ouder dan 5 jaar

Er geldt een ander percentage als je de auto al vijf jaar in bezit heeft. Hier is namelijk normaal gezien de btw op de aanschaf al verrekend, en daarom daalt het percentage tot 1,5%. Je mag ook 1,5% aanhouden als er bij de aankoop van de auto geen btw is verrekend, hier spreken we van een marge auto.

Werkelijk gebruik

Is bovenstaande niet voor jou van toepassing, maar ben je van mening dat een correctie van 2,7% te hoog is? In dat geval blijft over dat je een correctie kan maken op basis van het werkelijke privé gebruik. Hiervoor heb je de volgende gegevens nodig

  • Het totaal aantal gereden kilometers
  • Het aantal zakelijk gereden kilometers
  • De jaarlijkse kosten voor de auto waarop btw is verrekend 

Tel bij deze laatste ook 20% van de btw op de aanschaf mee in de eerste vijf jaar dat je de auto rijdt. Veel gegevens dus, maar je hoeft geen sluitende kilometeradministratie aan te leveren, zoals voor de bijtelling. Het aantal gereden kilometers is gewoon af te lezen aan de kilometerstand en de zakelijk gereden kilometers kun je vanuit je afspraken en agenda herleiden. Let er wel op dat woon-werkverkeer altijd voor de btw als privé wordt aangemerkt.

Statische gegevens

Heb je deze gegevens niet beschikbaar dan kun je nog gebruik maken van statische gegevens om de verhouding van zakelijk en privé te onderbouwen. Hierbij geldt dat het privégebruik vaak 60-65% van het totaal is. 

Hulp nodig?

Neem contact op