Eindejaarstips 2019

Administratieve eindejaarstips!

Het einde boekjaar 2019 nadert en daarom geven we nog een aantal tips om dit jaar goed af te sluiten en 2020 goed te beginnen. Misschien kun je nog ergens geld besparen met deze tips!

Dubieuze debiteuren

Als je het vermoeden hebt dat jouw klant hun schuld niet of gedeeltelijk gaat betalen, mag je hiervoor een voorziening op de balans zetten. Blijkt de klant inderdaad niet te betalen, dan wordt de vordering afgeboekt op deze voorziening. Tip. De toevoeging aan de voorziening mag je aftrekken van uw winst in 2019. Door een voorziening ‘dubieuze debiteuren’ verplaats je als het ware het tijdstip waarop je het verlies neemt. 

Voorwaarden? Hiervoor gelden voorwaarden:

  • je waardeert naar een redelijk oordeel;
  • je beoordeelt dit per balansdatum;
  • je beoordeelt dit per klant (bij een grote omvang mag u ook een ervaringscijfer gebruiken).

Let op. Je moet kunnen aantonen dat uw voorziening op die specifieke debiteur niet uit de lucht gegrepen is, kortweg: hoe beter je documenteert, hoe beter het is. Denk hierbij aan e-mailverkeer, aangetekende brieven, aanmaningen, e.d.

Ervaringscijfers. Een combinatie van individuele en collectieve procentuele ervaringscijfers van debiteuren is toegestaan. De hoogte van de voorziening moet berusten op ervaringscijfers met betrekking tot de oninbaarheid van vorderingen. je moet dit dus kunnen onderbouwen!

Check je prive betalingen

Het kan zijn dat je bepaalde zakelijke kosten via je privébankrekening hebt betaald. Denk hierbij aan telefoonkosten, internetkosten, abonnementen of misschien wel assurantiepremies. Loop daarom je privébankafschriften na op eventuele zakelijke kosten. Check daarnaast of je de facturen van deze kosten in uw boekhouding heeft zitten.

Tussenrekeningen

Op de balans staan de zogenaamde ‘tussenrekeningen’. Gedurende het jaar worden op deze tussenrekeningen zaken geboekt, zoals posten die reeds betaald zijn, posten die nog betaald moeten worden of posten die nog uitgezocht moeten worden. Het is de bedoeling dat het saldo van iedere tussenrekening uiteindelijk op nul uitkomt. Let op. Tussenrekeningen die op het einde van het jaar niet op nul uitkomen en een saldi hebben, moet u kunnen verklaren.

Voorbeelden van tussenrekeningen. Dit zijn:

  • vooruitbetaalde kosten. Op deze grootboekrekening boek je de kosten die betrekking hebben op het volgende jaar (2020), maar waarvan u in het lopende jaar (2019) reeds de factuur heeft ontvangen;
  • nog te betalen kosten. Op deze grootboekrekening boek je de kosten die betrekking hebben op het lopende jaar (2019) maar waarvan u pas in 2020 de factuur gaat ontvangen;
  • vraagposten. Op deze grootboekrekening boek je alle zaken waarmee je ten tijde van de boeking geen raad wist of waarvan de factuur ontbrak. 
 
Heb je bovenstaande gedaan, dan ben je klaar voor 2020! Fijne jaarwisseling.