Kerstpakketten fiscaal

Kerstpakketten, hoe zit dat fiscaal?

Het is november en de winter doet zijn intrede. Het gevulde speculaas en de chocoladeletters vliegen je alweer om de oren en de eerste kerstborrel staat al gepland. Veel werkgevers bedanken hun medewerkers in de maand december met een kerstpakket. Dit is dan ook bij uitstek de tijd om de kerstpakketten te bestellen, maar hoe zat dit ook alweer fiscaal gezien?

Fiscale gevolgen verstrekking kerstpakket

Sinds de invoering van de werkkostenregeling (WKR) geldt er voor kerstpakketten geen bijzondere regeling meer. Dit betekent dat je als werkgever over de waarde hiervan (incl. btw) 80% eindheffing moet betalen of deze waarde met loonbelasting moet belasten op de loonstrook van uw werknemers. Dit laatste is natuurlijk niet erg ‘feestelijk’ en wordt daarom niet veel gedaan.

En de vrije ruimte dan?

Het is gelukkig ook mogelijk de kerstpakketten in de vrije ruimte onder te brengen. 1,2% van het totale salaris van je medewerkers mag je gebruiken als vrije ruimte, hier betaal je geen belasting over. Je mag dit invullen met bijvoorbeeld kerstpakketten, maar ook personeelsuitjes. Alles wat boven de vrije ruimte komt wordt 80% belast.

Kan ik het ook doorzetten naar 2020?

Geen gekke vraag, vanaf 2020 wordt de vrije ruimte namelijk groter. Als je dus in 2019 de vrije ruimte al (nagenoeg) heeft benut, dan kan het zinvol zijn om van uw kerstpakketten nieuwjaarspakketten te maken. Zo kunt u deze belastingvrij onderbrengen in de vrije ruimte van 2020. Mocht je hiervoor kiezen, let er dan op dat je een bewijs hebt dat het pakket daadwerkelijk pas in januari 2020 is uitgegeven.

En de btw?

In principe is de btw op personeelsverstrekkingen gewoon als voorbelasting aftrekbaar. Pas als je meer dan € 227 aan jouw werknemers verstrekt, wordt dit anders. Daarbij gelden kerstpakketten, maar ook andere zaken, zoals bedrijfsfitness of een personeelsfeest op locatie. Deze tellen allemaal als personeelsverstrekking Let op. Kom je boven maximum van € 227 per werknemer, dan mag de btw niet worden verrekend. Deze btw mag dan wel als kostenpost worden opgevoerd.

Conclusie

Heb je nog voldoende vrije ruimte over voor de kerstpakketten, dan kun je deze in december uitgeven. Is er geen vrije ruimte meer, dan is het fiscaal aantrekkelijker om een nieuwjaarspakket in 2020 te geven. Boven de vrije ruimte volgt er namelijk een eindheffing van 80% over het totale bedrag incl btw.