Welke leasevorm pakt fiscaal gezien het beste uit?

‘Wilt u operational of financial lease, meneer?’ is een veelgestelde vraag. Iedere ondernemer heeft daarbij zo zijn eigen voorkeur. Maar als u het puur fiscaal bekijkt, welke keuze zou vanuit dat perspectief het meest voordelig zijn?

Leasen is on trek. Om uw zaak draaiende te houden of om uit te breiden, moet u soms forse investeringen doen. De meest geliefde financieringsvorm is dan operational of financial lease. Maar wat is nu fiscaal gezien het voordeligst?

Wat is ‘financial lease’?

Financial lease is een vorm van financiering. Bij financial lease koopt u in feite de auto, machine of kleurenprinter, maar wel pas na afloop van het leasecontract. In de tussentijd betaalt u de maandelijkse aflossing en rente aan de leasemaatschappij. Gedurende de looptijd van het leasecontract bent u economisch eigenaar en de leasemaatschappij juridisch eigenaar van het object. Aan de einde van de looptijd, wanneer u dus alle termijnen heeft betaald, wordt u ook juridisch eigenaar van het object. Let op. Financial lease betreft een financiering en wordt gezien als ‘vreemd vermogen’ binnen uw onderneming.

Wat is ‘operational lease’?

Bij operational lease blijft het eigendom altijd bij de leasemaatschappij. U sluit als het ware een huurovereenkomst af voor de lange termijn. U betaalt maandelijks een bedrag aan kosten aan de leasemaatschappij. Operationele risico’s, zoals de restwaarde, onderhoud, reparaties, storingen, verzekering, etc., komen voor rekening van de leasemaatschappij. Tip. Operational lease wordt in uw jaarrekening niet gezien als vreemd vermogen, omdat u slechts het recht tot gebruik van het object heeft. Het belemmert daarmee dus ook niet uw kredietplafond, waardoor bijvoorbeeld de ruimte in uw rekening-courantkrediet bij uw bank in gevaar zou kunnen komen.

En fiscaal gezien?

Fiscale voordelen financial lease:

  • Indien het object voldoet aan de eisen van de investeringsaftrek, heeft u recht op investeringsaftrek. De kleinschaligheidsinvesteringsaftrek bedraagt in 2017 maximaal 28%.
  • U mag maandelijks afschrijven over het object en de afschrijvingskosten van de winst aftrekken.
  • Bent u starter? Dan mag u versneld afschrijven op het object. Door versneld af te schrijven, drukt u de winst. U betaalt nu dus minder belasting, maar in latere jaren meer. Dit levert u een rente- en liquiditeitsvoordeel op.
  • U mag de rentekosten van de winst aftrekken.

Fiscale nadelen financial lease:

  • U betaalt de totale btw vooraf die u weliswaar weer kunt aftrekken als voorbelasting, maar u financiert die wel eerst voor hetgeen bij grote investeringen flink kan oplopen.
  • Financial lease telt mee als vreemd vermogen.

Fiscale voordelen operational lease:

  • U betaalt de btw maandelijks, dus niet ineens.
  • U mag de leasekosten excl. btw maandelijks van uw winst aftrekken.
  • Het telt niet mee als vreemd vermogen.

Fiscale nadelen operational lease:

  • U mag niet afschrijven over het object.
  • U heeft geen recht op investeringsaftrek.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.