Overstap naar BV voordelig?

Uit onderzoek blijkt dat steeds meer ondernemers met een eenmanszaak of een vennootschap onder firma denken aan het oprichten van een BV. Hoe weet u of het oprichten van een BV ook voor u een optie is? Waar moet u op letten?

Welke rechtsvorm?

Start in eenmanszaak. De meeste mensen die een bedrijf willen beginnen, starten als ondernemer in een eenmanszaak. Dit is niet zo verwonderlijk: als u geld of goederen (kapitaal) bijeenbrengt en daarnaast arbeid gaat verrichten met het doel om winst te behalen, heeft u zonder verder enige formaliteit te verrichten al een eenmanszaak.

Samenwerking. Brengt u samen met iemand anders kapitaal en arbeid bijeen met het doel een bedrijf te starten, dan heeft u al bijna automatisch een vennootschap onder firma (Vof). Weliswaar is voor het ‘oprichten’ van een Vof een overeenkomst vereist, maar dit kan ook mondeling.

Oprichting van een BV. In tegenstelling tot een eenmanszaak of een Vof ontstaat een besloten vennootschap (BV) nooit ‘zomaar’. Hiervoor geldt een aantal formele oprichtingsvereisten, waaronder een notariële akte.

Juridische verschillen

BV is rechtspersoon. In juridisch opzicht is er een groot verschil tussen enerzijds de eenmanszaak en de Vof en anderzijds de BV. In tegenstelling tot de eenmanszaak en de Vof, bezit de BV rechtspersoonlijkheid. Dit heeft belangrijke gevolgen voor uw aansprakelijkheid voor de verplichtingen van de onderneming.

Aansprakelijkheid. Bij een eenmanszaak en een Vof bent u als ondernemer zelf (hoofdelijk) aansprakelijk voor de verplichtingen van de onderneming, terwijl bij een BV de schuldeisers in principe niet bij u privé kunnen aankloppen, als de BV niet aan haar verplichtingen kan voldoen. Tip. Zeker bij risicovolle ondernemingsactiviteiten kan het dus heel verstandig zijn om deze vanuit een BV te verrichten.

Continuïteit. Ook voor wat betreft de continuïteit van de onderneming kan een BV een betere keuze zijn. Een eenmanszaak en een Vof houden in principe op te bestaan bij het overlijden van de ondernemer. Een BV blijft ‘gewoon’ bestaan als een of meer bestuurders of aandeelhouders overlijden. Tip. Vaak is dit niet alleen beter voor het bedrijf, maar ook voor de erfgenamen.

Bedrijfsoverdracht. Ten slotte is het vaak eenvoudiger een bedrijf te verkopen dat wordt geëxploiteerd als BV dan een eenmanszaak of een aandeel in een Vof.

Fiscale motieven

Tariefverschil. Hoe belangrijk de juridische motieven ook zijn, in veel gevallen geven fiscale motieven de doorslag. Door het verschil in belastingheffing tussen de eenmanszaak en de Vof enerzijds en de BV anderzijds, is het bij een jaarlijkse winst vanaf circa € 150.000,- vaak voordeliger om een BV te hebben. Let op. Dit omslagpunt kan van jaar tot jaar veranderen, afhankelijk van de aanpassingen in de belastingwetgeving.

Wet DBA. Een ander argument om juist nu wellicht toch over te gaan naar een BV is de onzekerheid over de Wet DBA. Door deze wet hebben veel zzp’ers moeite om opdrachten binnen te halen, vanwege de problematiek rondom schijnzelfstandigheid. ‘Kleine zelfstandigen’ die vergelijkbare activiteiten vanuit een BV ontplooien, ondervinden hiermee veel minder problemen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.