Loonheffingen en premies

Een (schijn) dienstbetrekking, wat zijn de gevolgen?

Zzp’ers die achteraf toch een dienstverband blijken te hebben, hoeven niets te vrezen. De fiscus zal slechts bij misbruik naheffen. Maar als dat dan gebeurt, wie is er dan de klos? Wat zijn de gevolgen voor opdrachtgever en opdrachtnemer?

Wat speelt er?

De VAR is verdwenen en vervangen door de model- of voorbeeldovereenkomst. Hierin kunnen opdrachtgever en -nemer vastleggen onder welke voorwaarden er wordt gewerkt en zo een dienstbetrekking vermijden. De fiscus heeft toegezegd in ieder geval in 2017 de handhaving inzake schijnconstructies op te schorten. Geen naheffingen en boetes dus, tenzij er sprake is van oneigenlijk gebruik en schijnzelfstandigheid. Maar wat zijn dan de gevolgen? En voor wie?

Fiscus terughoudend?

De fiscus wil uitdrukkelijk geen paniek zaaien, want opdrachtgevers zijn lang niet meer zo happig om met zzp’ers te werken, zo blijkt. Daarom kregen tientallen branches een brief waarin staat dat de fiscus terughoudend is met naheffen en boetes. Ook 500.000 zzp’ers kunnen binnenkort een dergelijke brief verwachten. Ongerustheid is verklaarbaar, want als er achteraf toch een dienstbetrekking blijkt te zijn, heeft dit verstrekkende gevolgen.

Naheffing opdrachtgever

Blijkt er toch sprake te zijn van een dienstbetrekking en wordt dit aangemerkt als oneigenlijk gebruik, dan kan de opdrachtgever een naheffing loonheffingen tegemoetzien. De opdrachtgever is dan immers inhoudingsplichtig. De opdrachtgever draait ook op voor de premies werknemersverzekeringen en Zorgverzekeringswet (Zvw). De nageheven loonheffing kan hij vervolgens verhalen op de opdrachtnemer. Voor wat betreft de premies werknemersverzekering kan dit niet, omdat dit wettelijk verboden is, net zoals met betrekking tot de premies Zvw.

Als u zelf die zzp’er bent

Loonheffing verrekenen?

Een zzp’er die te maken krijgt met het verhalen van loonheffing door de opdrachtgever, hoeft hier in beginsel geen financieel nadeel van te hebben. Hij kan de verhaalde loonheffing immers weer verrekenen met zijn af te dragen inkomstenbelasting. Dit was ook al het geval onder het bestaan van de VAR.

Aanslag staat al vast?

Staat uw belastingaanslag inkomstenbelasting al vast en is de bezwaartermijn van zes weken verstreken, dan kunt u nog verzoeken uw aanslag ambtshalve te verminderen met de verhaalde loonheffing. U heeft deze loonheffing immers ten onrechte niet verrekend. Een verzoek om ambtshalve vermindering kan nog tot vijf jaar na het jaar waarin uw belastingschuld is ontstaan. Het verzoek moet u via een gewone brief aan uw inspecteur indienen. Wijst de fiscus uw verzoek af, dan kunt u in bezwaar en beroep.

Verhaal in modelovereenkomsten?

Modelovereenkomsten kunnen bepalingen bevatten dat de opdrachtgever een eventuele naheffing loonheffing mag verhalen op de opdrachtnemer. Dit is wettelijk toegestaan. Verhaal van premies kan dus niet. Een modelovereenkomst die deze bepaling wel bevat, is op dit punt ongeldig (nietig).

In 2017 weinig te vrezen?

Zoals gezegd hebben opdrachtgevers en -nemers dit jaar nog weinig te vrezen, maar uiteraard is het ook nu al van belang dat uw modelovereenkomst duidelijk maakt of er al dan niet sprake is van een dienstbetrekking. Dit is zeker het geval als de overeenkomst in volgende jaren al dan niet stilzwijgend wordt voortgezet.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.