Parttime ondernemen en parttime in loondienst

Door de coronapandemie zien veel ondernemers zich genoodzaakt er iets ‘naast’ te gaan doen. Werken in loondienst, naast het eigen bedrijf, kan dan een oplossing zijn. Waar moeten zij rekening mee houden?

Ondernemen in deeltijd

Combineren met een baan. Door de coronacrisis gaan veel ondernemers en zzp’ers naast hun bedrijf werken in loondienst. Zij kiezen dan voor parttime ondernemerschap. Tip.  Ga na wat dit betekent voor de ondernemersfaciliteiten.

Combineren met zorg. Maar het komt ook voor dat iemand een eigen bedrijf wil starten naast zijn baan of studie, een uit de hand gelopen hobby heeft of de (mantel)zorg voor ouders of kinderen wil combineren met een eigen bedrijf. Parttime ondernemerschap is dan misschien een uitkomst.

Wat zijn de voordelen?

Minder risico. Het combineren van een (vaste) baan met een eigen bedrijf geeft minder financieel risico, omdat er een vast inkomen is. Ook is de ondernemer verzekerd voor arbeidsongeschiktheid en bouwt hij pensioen op voor de uren in loondienst.

Waarom? Parttime ondernemen geeft een werknemer de kans te ontdekken hoe het is om ondernemer te zijn en het bedrijf rustig op te bouwen. Als hij voldoet aan de voorwaarden, kan hij gebruikmaken van fiscale tegemoetkomingen die het ondernemerschap extra aantrekkelijk maken.

Wat zijn de nadelen?

Planning. Een eigen bedrijf is soms moeilijk te combineren met een baan. Er moet gewoon voor de ‘baas’ gewerkt worden en ook (mantel)zorg laat zich niet altijd plannen.

Fiscaal niet optimaal. Een parttimeondernemer kan vaak niet optimaal profiteren van fiscale voordelen, zoals de zelfstandigenaftrek. Om hiervoor in aanmerking te komen, moet hij minstens 1.225 uur per jaar in het bedrijf steken.

Urencriterium

Als een ondernemer meer dan 1.225 uur per jaar aan zijn bedrijf besteedt, komt hij in aanmerking voor een aantal extra aftrekposten. Hierbij tellen niet alleen de uren mee waarin hij voor klanten werkt, maar ook indirecte uren, zoals reistijd, netwerken, het bijwerken van de website en administratie. Tip.  Houd vanaf dag één zorgvuldig alle uren bij.

Baan naast een bedrijf? Dan moet u meer tijd besteden aan uw bedrijf dan aan uw baan om gebruik te mogen maken van de zelfstandigenaftrek.

Versoepeling urencriterium. Bent u arbeidsongeschikt en besteedt u als ondernemer minimaal 800 uur aan uw bedrijf, dan voldoet u aan het verlaagde urencriterium. Ook als u als ondernemer uw werk onderbrak vanwege een zwangerschap geldt een versoepeling. De niet-gewerkte uren over in totaal 16 weken tellen mee als gewerkte uren.

Enkele aandachtspunten

  • Check of er in de arbeidsovereenkomst een nevenwerkzaamheden- of concurrentiebeding staat.
  • Ga na bij de gemeente of u uw bedrijf op uw huisadres mag inschrijven.
  • Informeer bij uw opstalverzekeraar.
  • Door een bedrijf loopt u extra risico’s. Ga na welke van deze risico’s u (extra) moet verzekeren.
  • Zet alle voor- en nadelen op een rij. Denk daarbij ook aan een goede balans tussen werk en privé. Juist als u aan huis werkt, is het van belang uw grenzen (en die van uw huisgenoten) niet te overschrijden.

Vragen?

Stel ze aan onze adviseurs