brexit engelse btw

Engelse btw nu al terugvragen?

Voor het terugvragen van buitenlandse btw over 2018 heeft u tot 1 oktober de tijd. Als het om de Engelse btw (VAT) gaat, is het advies om dat nu al te doen.

 

Britse VAT

Indien u als ondernemer in het buitenland zakelijke kosten maakt voor bijvoorbeeld verblijf of vervoer (tanken), kunt u de buitenlandse btw daarop terugvragen. Dit geldt ook voor de Engelse btw, de zogeheten VAT (Value Added Tax).

Verzoek om teruggaaf

De teruggaaf van buitenlandse btw kunt u aanvragen via de Nederlandse Belastingdienst. Zij sturen uw verzoek door naar het Verenigd Koninkrijk. Voor het indienen van uw teruggaafverzoek moet u beschikken over inloggegevens om gebruik te kunnen maken van de speciale portal ( https://eubtw.belastingdienst.nl/netp/). Verder moet u rekening houden met een drempelbedrag van 35 pond.

Facturen meesturen

Op deze portal vindt u ook informatie over de vereisten die de Engelse belastingdienst stelt aan een teruggaafverzoek. Zo moet uw verzoek in het Engels worden ingediend en moet u facturen meesturen. Dit laatste is alleen noodzakelijk bij bedragen boven 200 pond (brandstof) en 750 pond (andere goederen en diensten).

Termijnen

De termijn voor het terugvragen van buitenlandse btw ligt op eind september van het jaar volgende op het jaar waarop uw verzoek betrekking heeft. Voor 2018 heeft u dus nog tot en met september 2019 de tijd om uw Britse VAT terug te vragen. Let op. Het is echter raadzaam uw verzoek over 2018 binnenkort in te dienen. Met het oog op de voorgenomen Brexit kan het najaar van 2019 weleens een zeer onrustige periode in het Verenigd Koninkrijk worden. Het is niet te voorspellen hoelang uw verzoek dan zal blijven liggen.

Nieuwe procedure na Brexit?

Daarbij komt dat u het beste ook voor 2019 reeds een teruggaafverzoek kunt indienen. Het is namelijk niet bekend hoe deze procedure er na een eventuele Brexit uit komt te zien. Blijven de Britten meewerken aan deze interne regeling binnen de EU van onderlinge informatie-uitwisseling? Bent u straks verplicht uw verzoek rechtstreeks in Engeland in te dienen en mogelijk ook nog schriftelijk? De tijd zal het leren …

Conclusie: Zoals bekend, is de Brexit uitgesteld tot 31 oktober 2019. Desondanks is het raadzaam om zowel voor 2018 als voor 2019 uw Britse VAT nu al terug te vragen.